Elke dag een uitdaging

Wat bieden wij?

 

Zorgorganisatie Nieuw begin voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking vanaf 18 jaar

Wij bieden een veilige en stimulerende omgeving waar iedereen zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen en stapjes kan maken in het aanleren en ontwikkelen van vaardigheden, door middel van activerende activiteiten. Ook het behouden van vaardigheden vinden we belangrijk. Wij ondersteunen je hierbij graag. Vanuit deskundigheid en betrokkenheid. Wat wij vooral belangrijk vinden is dat jij jezelf kunt zijn!

§ Belevingsgerichte activiteiten; Creatief, muziek

§ Ontwikkelingsgerichte activiteiten; Creatief, Muziek maken,      fotografie

§ Structuurgerichte dagen;

§ Bewegingsactiviteiten; Dagelijks

§ Ontspanning, reduceren van stress; Dagelijks

Creatief

Van muziek maken tot fotografie, schilderen, tekenen en boetseren. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen bij dagbesteding Nieuw begin aan de slag met hun creatieve en artistieke talenten. De cliënten leren verschillende technieken en maken kennis met allerlei creatieve materialen.

Dagbesteding Nieuw begin heeft creatieve dagbestedingsmogelijkheden voor MVG en LVG niveau. Sommige cliënten stellen hun artistieke werk tentoon op exposities, waarbij deze ook te koop zijn. Voor andere cliënten ligt de nadruk meer op het plezier van creatief bezig zijn en minder op het eindproduct. De gemaakte producten zullen ook online te koop zijn.

Cliënten werken individueel of met een hele groep. Wij stimuleren cliënten om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Iedereen krijgt de ruimte om verder te groeien, binnen zijn mogelijkheden en met de ondersteuning die nodig is.

Niet alleen de creativiteit komt aan bod, met deze activiteiten komt ook de sociaal- emotionele ontwikkeling aan bod. Bij de activiteiten muziek, schilderen en fotografie kunnen wij jou beter leren begrijpen met thema’s als; Wat schilder jij als je boos bent? Welke kleuren gebruik je? Of wat schilder jij als je vrolijk bent? Bij muziek; hoe uit je je ( op een instrument) als je verdrietig, boos of blij bent en bij fotografie kunnen wij zien, wat jij ziet. Jij maakt immers zelf de foto’s en zo kunnen wij door jouw ogen naar de buitenwereld kijken. Uiteraard krijg je hulp en ondersteuning van ons, zodat jij je ook beter en lekkerder kunt gaan voelen.

Fotografie

Bij fotografie kunnen wij zien, wat jij ziet. Jij maakt immers zelf de foto’s en zo kunnen wij door jouw ogen naar de buitenwereld kijken.

Vanaf het voorjaar tot het najaar, mits het weer het toelaat, zullen wij met kleine groepjes fotografie naar buiten gaan. Dit kan de broekpolder zijn, de haven of de binnenstad van Vlaardingen. Bij terugkomst kun je kiezen welke foto’s jij het mooiste vindt en deze gaan wij digitaal ( samen) bewerken en uitprinten.

Thema’s als mensen, dieren en natuur komen aan bod.

Redactie

Bij dagbesteding Nieuw begin vinden wij het belangrijk om jezelf te ontwikkelen en dat je iets doet wat jij leuk vindt. Wij starten een redactie waar mensen zich aan kunnen melden. Hier gaan wij aan de slag om 1x per maand onze nieuwskrant uit te brengen. Wij denken in mogelijkheden. Ook als je niet kunt lezen en/ of schrijven kun je op de redactie werken. Het belangrijkste is dat je moet kunnen samen werken en jij je ideeën kan vertellen. 

Muziek

Twee keer in de week zal er een ochtend muziek zijn, waarbij iedereen deel kan nemen. Goed om te weten is dat muziek veel structuur in zich heeft: een duidelijk begin en einde van een liedje, een middenstuk, een vast ritme, bepaalde voorspelbaarheid en het op elkaar kunnen reageren in muziek via melodie, ritme of tekst. Bovendien sluit muziek aan bij elk cognitief of ontwikkelingsniveau.

Beweging

Iedere dag starten wij bij dagbesteding Nieuw begin met 15 minuten beweging. Dit doen wij in groepsverband een ieder zal hier individueel in begeleidt worden.

Meditatie

Iedere dag sluiten wij af met 15 minuten meditatie. Dit doen wij in groepsverband en heeft als doel het reduceren van spanningen en/ of stress.


Uitsluitingscriteria:

Om de best mogelijke zorg te verlenen, proberen wij een wenselijke samenstelling van onze groep te creëren, die voor de cliënt passend is en waar wij onze professie kunnen uitoefenen. Dat wil zeggen dat wij bepaalde cliënten niet kunnen plaatsen binnen Zorgorganisatie Nieuw begin. 

Cliënten die wij niet de begeleiding kunnen bieden, die zij behoeven en niet geplaatst kunnen worden zijn:

Cliënten jonger dan 18 jaar.

Cliënten die kampen met agressie problematiek.

Cliënten met verslavingsproblematiek.

Cliënten met een justitieel verleden.

Cliënten met een auditieve beperking.

Cliënten met een visuele beperking.

Cliënten met dusdanig gedrag dat het groepsproces verstoord wordt.

 

 

 


 

 


 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

E-mailen
Bellen
Map